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n.BA.LM.NRD.22HS (Nutrition-related Diseases)
Modul: Nutrition-related Diseases
Diese Information wurde generiert am: 21.11.2024
Nr.
n.BA.LM.NRD.22HS
Bezeichnung
Nutrition-related Diseases
Credits
2
Beschreibung
Version: 3.0 gültig ab 01.08.2023
Studiengang
Lebensmitteltechnologie
Geltende Rechtsordnung
RPO vom 29. Januar 2008, Studienordnung des Dept. N vom 15. Dez. 2009, Anhang für den Bachelorstudiengang Lebensmitteltechnologie
Modultyp
Pflichtmodul
X
Wahlpflichtmodul
Wahlmodul
Plansemester
5. Semester
Modulverantwortliche/r
Beatrice Baumer
Telefon / E-Mail
+41 (0)58 934 57 08 /
beatrice.baumer@zhaw.ch
Beteiligte Mitarbeitende und Lehrbeauftragte
Beatrice Baumer
Andreas Kilchör
Vorausgesetzte Module
Ernährung
Zu erreichende Kompetenzen
Professional competences:
The students can …
explain simple medical facts related to diet.
provide an interpretation for simple diagnostic data, commonly used for diagnosis of selected diseases.
apply the theory to develop product ideas and/or dietary recommendations.
Interdisciplinary competences:
The students can …
integrate the acquired knowledge to describe the responsibilities and opportunities the food industry has towards promoting healthier diets.
Inhalt des Moduls
Focus of this module are pathophysiological aspects of nutrition, i.e., physiological mechanisms linking dietary choices to negative health outcomes.
Congenital diseases: galactosemia, phenylketonuria
Acute, immediate reactions due to intolerances or allergies to specific nutrients: lactose intolerance, various wheat-related disorders (coeliac disease, wheat intolerance), typical childhood food allergies, adult cross-reactivity reactions
Long-term consequences of unbalanced diets: obesity, type 2 diabetes, cardiovascular diseases
In all cases, typical diagnostic tools, prevalence, role of diet as a therapeutic measure will be discussed. Finally, possible challenges and opportunities for the food industry will be analysed.
Anschlussmodule
Modules of the Minor Consumer Science & Nutrition
Unterrichtsmethoden
Theory (in class and as self-study)
Group work
Digitale Lernressourcen
Moodle
Quizzes
Unterrichtsgliederung / Gesamtaufwand
Kontaktstudium
28
Begleitetes Selbststudium
20
Autonomes Selbststudium
12
Total Workload
60
Präsenzverpflichtung im Unterricht
Yes, for the introduction and practical demonstrations / case studies
Leistungsnachweise
Erfahrungsnote (40 %) (Gruppenarbeit),
Abgesetzte schriftliche Modulendprüfung (60 %) / e-assessment
Bei einer geringen Teilnehmerzahl kann die Prüfungsform der Repetitionsprüfung nach Absprache mit der Studiengangleitung durch Dozierende abgeändert werden: z.B. anstatt einer schriftlichen kann eine mündliche Prüfung abgehalten werden. Bitte entsprechende Meldung der geänderten Prüfungsform per E-Mail (ohne Formular) an
pruefungsadmin.lsfm@zhaw.ch
und Cc. Studiengangleitung.
Unterrichtssprache
English
Bemerkungen
-
Hinweis
Weitere verfügbare Versionen:
1.0 gültig ab 01.08.2022
Kurs: Nutrition-related Diseases
Nr.
n.BA.LM.NRD.22HS.V
Bezeichnung
Nutrition-related Diseases
Hinweis
Für das Stichdatum 21.11.2024 ist kein Modulbeschreibungstext im System verfügbar.