n.BA.LM.FoPa.21HS (Food Packaging) 
Modul: Food Packaging
Diese Information wurde generiert am: 08.05.2024
Nr.
n.BA.LM.FoPa.21HS
Bezeichnung
Food Packaging
Credits
2

Beschreibung

Version: 1.0 gültig ab 01.08.2021

 

Studiengang  Lebensmitteltechnologie
Geltende Rechtsordnung  RPO vom 29. Januar 2008, Studienordnung des Dept. N vom 15. Dez. 2009, Anhang für den Bachelorstudiengang Lebensmitteltechnologie
Modultyp   
X Pflichtmodul   Wahlpflichtmodul   Wahlmodul
Plansemester  4. Semester
Modulverantwortliche/r  Selçuk Yildirim
Telefon / E-Mail  +41 (0)58 934 56 31 / selcuk.yildirim@zhaw.ch
Beteiligte Mitarbeitende und Lehrbeauftragte 
  • Selçuk Yildirim
  • Members of the Research Group for Food Packaging
  • Thomas Gude (SQTS)
Vorausgesetzte Module  Module groups: Lebensmittelherstellung 1 + 2, Naturwissenschaften 1 + 2
Zu erreichende Kompetenzen  Professional competence:
The students can …
  • elaborate technical and marketing functions of packaging.
  • describe the properties of the main food packaging materials.
  • explain the main polymer processing and converting technologies.
  • match the requirements of different food systems with specific packaging needs.
  • describe the importance of packaging and consumer interactions.
  • elaborate possible food and packaging interactions.
  • select the right packaging materials for a given food or can design a packaging for a new food product.
Interdisciplinary competence:
The students can …
  • combine their knowledge on food and food processing with packaging know-how to design high quality food products.
Inhalt des Moduls
  • Packaging Functions (marketing and technical functions)
  • Packaging Design
  • Packaging Materials (metals, glass, plastic, paperboard, bioplastics)
  • Polymer Processing Technologies (extrusion, molding, thermoforming)
  • Packaging Converting Technologies (coating, lamination, printing, labelling, sealing)
  • Packaging Processes for Food (horizontal and vertical form fill seal, thermoform fill, skin packaging, shrink packaging, modified atmosphere packaging, hot fill and aseptic filling)
  • Packaging of Major Food Groups (flesh food, horticultural products, dairy, cereals, bakery, snack foods, beverages)
  • Packaging Consumer Interactions
  • Food and Packaging Interactions (migration, legislation)
  • Sustainable Food Packaging
Anschlussmodule -
Unterrichtsmethoden 
  • Lecture presentations
  • Self-studies
  • Presentation and discussions with external experts in the field
  • Team exercises
Digitale Lernressourcen 
  • Slides
  • Scripts
  • Videos
Unterrichtsgliederung / Gesamtaufwand   
 Kontaktstudium 20
 Begleitetes Selbststudium 16
 Autonomes Selbststudium 24
 Total Workload 60
Präsenzverpflichtung im Unterricht  No
Leistungsnachweise  Abgesetzte schriftliche Modulprüfung (100%)

Bei einer geringen Teilnehmerzahl kann die Prüfungsform der Repetitionsprüfung nach Absprache mit der Studiengangleitung durch Dozierende abgeändert werden: z.B. anstatt einer schriftlichen kann eine mündliche Prüfung abgehalten werden. Bitte entsprechende Meldung der geänderten Prüfungsform per E-Mail (ohne Formular) an pruefungsadmin.lsfm@zhaw.ch und Cc. Studiengangleitung.
 
Unterrichtssprache  English
Bemerkungen  -

 

Kurs: Food Packaging
Nr.
n.BA.LM.FoPa.21HS.V
Bezeichnung
Food Packaging

Hinweis

  • Für das Stichdatum 08.05.2024 ist kein Modulbeschreibungstext im System verfügbar.