n.BA.LM.NRD.22HS (Nutrition-related Diseases) 
Modul: Nutrition-related Diseases
Diese Information wurde generiert am: 24.04.2024
Nr.
n.BA.LM.NRD.22HS
Bezeichnung
Nutrition-related Diseases
Credits
2

Beschreibung

Version: 3.0 gültig ab 01.08.2023

 

Studiengang  Lebensmitteltechnologie
Geltende Rechtsordnung  RPO vom 29. Januar 2008, Studienordnung des Dept. N vom 15. Dez. 2009, Anhang für den Bachelorstudiengang Lebensmitteltechnologie
Modultyp   
  Pflichtmodul X Wahlpflichtmodul   Wahlmodul
Plansemester  5. Semester
Modulverantwortliche/r  Beatrice Baumer
Telefon / E-Mail  +41 (0)58 934 57 08 / beatrice.baumer@zhaw.ch
Beteiligte Mitarbeitende und Lehrbeauftragte 
  • Beatrice Baumer
  • Andreas Kilchör
Vorausgesetzte Module  Ernährung
Zu erreichende Kompetenzen  Professional competences:
The students can …
  • explain simple medical facts related to diet.
  • provide an interpretation for simple diagnostic data, commonly used for diagnosis of selected diseases.
  • apply the theory to develop product ideas and/or dietary recommendations.
Interdisciplinary competences:
The students can …
  • integrate the acquired knowledge to describe the responsibilities and opportunities the food industry has towards promoting healthier diets.
Inhalt des Moduls Focus of this module are pathophysiological aspects of nutrition, i.e., physiological mechanisms linking dietary choices to negative health outcomes.
  • Congenital diseases: galactosemia, phenylketonuria
  • Acute, immediate reactions due to intolerances or allergies to specific nutrients: lactose intolerance, various wheat-related disorders (coeliac disease, wheat intolerance), typical childhood food allergies, adult cross-reactivity reactions
  • Long-term consequences of unbalanced diets: obesity, type 2 diabetes, cardiovascular diseases
 
In all cases, typical diagnostic tools, prevalence, role of diet as a therapeutic measure will be discussed. Finally, possible challenges and opportunities for  the food industry will be analysed.
Anschlussmodule Modules of the Minor Consumer Science & Nutrition
Unterrichtsmethoden 
  • Theory (in class and as self-study)
  • Group work
Digitale Lernressourcen 
  • Moodle
  • Quizzes
Unterrichtsgliederung / Gesamtaufwand   
 Kontaktstudium 28
 Begleitetes Selbststudium 20
 Autonomes Selbststudium 12
 Total Workload 60
Präsenzverpflichtung im Unterricht  Yes, for the introduction and practical demonstrations / case studies
Leistungsnachweise  Erfahrungsnote (40 %) (Gruppenarbeit),
Abgesetzte schriftliche Modulendprüfung (60 %)  / e-assessment

Bei einer geringen Teilnehmerzahl kann die Prüfungsform der Repetitionsprüfung nach Absprache mit der Studiengangleitung durch Dozierende abgeändert werden: z.B. anstatt einer schriftlichen kann eine mündliche Prüfung abgehalten werden. Bitte entsprechende Meldung der geänderten Prüfungsform per E-Mail (ohne Formular) an pruefungsadmin.lsfm@zhaw.ch und Cc. Studiengangleitung.
Unterrichtssprache  English
Bemerkungen  -

 

Hinweis

Kurs: Nutrition-related Diseases
Nr.
n.BA.LM.NRD.22HS.V
Bezeichnung
Nutrition-related Diseases

Hinweis

  • Für das Stichdatum 24.04.2024 ist kein Modulbeschreibungstext im System verfügbar.