n.BA.LM.FaMa.21HS (Factory Management) 
Module: Factory Management
This information was generated on: 29 April 2024
No.
n.BA.LM.FaMa.21HS
Title
Factory Management
Credits
4

Description

Version: 1.0 start 01 August 2021

 

Study Programme Food Technology
Regulations Applicable RPO, 29 January 2008, School of Life Sciences and Facility Management Academic Regulations, 15 Dec. 2009, Annex for the Bachelor of Food Technology degree programme
Module Type  
  Compulsory Module  X Elective Module    Optional Module
Planned Semester 4th or 6th Semester
Module Coordinator Christoph Lustenberger
Telephone / E-Mail +41 (0)58 934 56 16 / christoph.lustenberger@zhaw.ch
Lecturer(s),
Speaker(s),
Associate(s)
  • Christoph Lustenberger
  • Externe Referenten für ausgewählte Themenbereiche
Entrance Requirements Supply Chain Management
Learning Outcomes and Competencies Fachliche Kompetenzen:
Die Studierenden können …
  • Verschwendung in Prozessen nach den 8 Verschwendungsarten analysieren und Optimierungspotentiale identifizieren.
  • Optimierungspotentiale von Prozessen anhand der durchgeführten Wertstromanalyse aufzeigen.
  • einen Jahresabschluss mit Bilanz, Erfolgsrechnung, Cash-Flow Statement und Kennzahlen durchführen.
  • statische und dynamische Investitionsrechnungen inklusive Investitionsentscheidungen vornehmen.
  • Kapazitätsüberlegungen mit Berechnungen durchführen.
  • den Begriff Industrie 4.0 und deren Potentiale einordnen.
  • nach dem Lean Innovation Ansatz ein neues Produkt entwickeln.
 
Überfachliche Kompetenzen:
Die Studierenden können …
  • sich in Teams organisieren.
  • multiperspektivische Lösungsansätze erarbeiten.
Module Content
  • Strategie- und Strukturentwicklung
  • Prozessentwicklung und Lean Management
  • Prozessdarstellung mittels Wertstromanalyse und –design
  • Bilanz, Erfolgsrechnung und Cash-Flow Statement
  • Investitionsrechnungen
  • Kennzahlen als Grundlage für Entscheidungen
  • Produktionsplanung und -steuerung
  • Industrie 4.0 und die Digitalisierung der Produktion
  • Qualitätsmanagement und elementare Werkzeuge
  • Produktentwicklung nach dem Lean Innovation Ansatz
Follow-up Modules -
Methods of Instruction 
  • Vorlesungen
  • Übungen
  • Factory Planspiel
Digital Resources
  • Lernunterlagen
  • Lernvideos
  • Übungs- und Anwendungsaufgaben
Lesson Structure / Workload  
 Contact Hours 56
 Guided Self-Study 16
 Independent Self-Study 48
 Total Workload 120
Classroom Attendance Anwesenheitspflicht bei Factory Planspiel
Assessment Abgesetzte schriftliche Modulprüfung (100%)

If there is a low number of participants, the lecturer may change the form of a repeat examination after consultation with the head of the study programme: e.g. an oral examination can be used to replace a written one. Please report any changes to the form of examinations by e-mail to pruefungsadmin.lsfm@zhaw.ch and Cc. Head of study programme.
 
Language of Instruction  Deutsch
Comments -

 

Course: Factory Management
No.
n.BA.LM.FaMa.21HS.V
Title
Factory Management

Note

  • No module description is available in the system for the cut-off date of 29 April 2024.